Visie en Missie

Wij hebben in Nederland veel bereikt, en staan misschien wel juist daardoor voor grote uitdagingen. In ons streven naar verbetering, naar perfectie en controle zijn wij collectief gaan over reguleren. Dat is veel van het goede, maar het eindresultaat is negatief.  Als land worden wij steeds moeilijker bestuurbaar, maar ook vele organisaties hebben het moeilijk, met minder loyale klanten en veeleisend medewerkers. De boze burger is in de dagelijkse media shows een vaste verschijning geworden en het tegengeluid komt niet of nauwelijks voor het voetlicht.

Vanaf  1970 observeer en bevraag ik onze medemensen. Al die waarnemingen produceren een overvloed aan wetenswaardigheden en relevante inzichten. Voor beleidsmakers is het bijna ondoenlijk geworden een scherp onderscheid te maken tussen wensbeelden en feiten. Daarom moeten zoveel beleidsbeslissingen, tot wetgeving aan toe, worden terug gedraaid vanwege de niet voorziene onbedoelde bijeffecten. Dit proces maakt de samenleving en het bestuur steeds ingewikkelder en onoverzichtelijker met als algeheel effect een toename van de burgerlijke ongehoorzaamheid.

Specialisatie draagt altijd een gevaar van tunnelvisie met zich mee. Dat kan alleen verholpen worden door ook de grotere verbanden serieus mee te laten wegen bij beleidsoverwegingen.

Missie

Hier zie ik een grote taak die nog steeds onvoldoende wordt ingevuld. Wij nemen doorgaans te weinig tijd om de bestaande, verworven inzichten goed tot ons door te laten dringen. De lat komt steeds hoger te liggen, ambities hoeven niet te worden afgeremd, maar een meer holistische kijk op het dagelijkse beleidsproces zou ons weer dichter bij elkaar brengen. Iedere bijdrage die ik daar aan kan leveren, maakt mij een gelukkig mens.