Introductie

Frits Spangenberg

Frits SpangenbergTrots ben ik op het feit dat ik Motivaction heb opgericht (1984) en uitgebouwd tot een toonaangevend bureau voor beleidsonderzoek. Wat Motivaction zo bijzonder maakt is haar kijk op beleidsprocessen. Ons dagelijks handelen wordt in sterke mate bepaald door de waarden die wij in onze vormende periode (globaal de eerste 24 levensjaren) krijgen bijgebracht. Voor ieder individu zijn die waarden anders van samenstelling. Het is daarom belangrijk die waardensets te kunnen zien en begrijpen. Motivaction heeft daar systeem in aangebracht met haar Mentality model. Daar kunnen opdrachtgevers direct voordeel uit halen in hun benadering van consumenten, leerlingen, kijkers enz.

Sinds ik in 2006 de dagelijkse leiding bij Motivaction heb overgedragen aan een jongere generatie heb ik de gelegenheid intensiever bezig te zijn met de context en implicaties van de beleidsvraagstukken van veel organisaties. Met mijn lezingen, workshops, en publicaties over commerciële en maatschappelijke thema’s wil ik een bijdrage leveren aan het verduidelijken van vraagstukken en aandragen van oplossingen. De kennis, medewerkers en infra structuur van Motivaction, waar ik nog dagelijks vertoef, maken dat mogelijk.

Lidmaatschap van ESOMAR, de organisatie die wereldwijd meer dan 5000 Research professionals verenigt en die de ethische code bewaakt, is voor mij altijd van groot belang geweest. Van 2003 tot 2010 was ik bestuurslid en in 2005-2006 werd ik tot President verkozen. In deze functie heb ik de bestuursvergaderingen voorgezeten en tientallen openingstoespraken voor de congressen en seminars over mijn vakgebied gehouden. De dynamiek van dit internationale forum heeft mij sterk gestimuleerd.