‘Wie gooit het roer om?’

14 december 2014

Voor de manifestatie van het Forum voor Inspiratie en Zingeving (26 november 2014) schreven Jan van der Schaar en Frits Spangenberg beide een essay. Ze constateerden een gebrek aan verandering en ontwikkeling in de volkshuisvesting; bij woningcorporaties in het bijzonder. In het Aedes Magazine van september verscheen een inleidend gesprek met beide heren. Hoofdvraag: Wat is er aan de hand en wat kunnen en moeten woningcorporaties doen om te verbeteren.

Cover Aedes Magazine

 

Van der Schaar is partner bij adviesbureau RIGO, gasthoogleraar Volkshuisvesting aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij bestuursvoorzitter van het Casla architectuurcentrum van Almere en werd hij als deskundige geraadpleegd in de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Frits Spangenberg komt “van buiten” de sector. Ondanks hun verschillende achtergronden zijn beide heren het duidelijk eens over twee belangrijke punten:

  • Woningcorporaties moeten zich nog aanpassen aan de veranderende maatschappij
  • Er zijn toekomstscenario’s te bedenken die meer perspectief bieden dan de richting waarin het nu beweegt.

Er is een instituut in het leven geroepen waarmee mensen betaalbaar kunnen wonen zonder dat het de overheid iets kost. Een goed principe maar wel iets dat maar door blijft gaan én waar mensen zich steeds minder betrokken bij voelen. Dat past niet meer bij de huidige samenleving, het is een dinosaurus. “Vroeger vonden mensen het collectief veel belangrijker dan nu, legt Spangenberg uit. “In de tijd van onze ouders en grootouders was plichts- en gezagsgetrouwheid enorm. Dat is totaal omgedraaid.”

Het landelijke debat gaat vooral over beheersing en toezichtaanscherping. Niet over ontwikkelingsrichtingen. Ook binnen de sector is het moeilijk discussiëren over hervorming. Spangenberg kan daar geen sympathie voor opbrengen. Volgens hem moet er nu iets gebeuren. “Gewoon je werk doen is niet meer goed genoeg; als corporaties niet uitkijken zijn ze straks incassobureaus die woningen verhuren. Corporaties kunnen hun meerwaarde vinden in maatwerk leveren.”

Een toekomstscenario waar Van der Schaar en Spangenberg over filosoferen is keuzegedrag bij bewoners stimuleren. Bewoners zouden zelf vaker opdrachtgever moeten worden en aandelen in hun woning krijgen. “Dan empower je mensen; maak je ze verantwoordelijk voor hun eigen levens,” aldus Spangenberg.

Meer lezen over nieuwe wegen die mogelijk ingeslagen kunnen worden? Het gehele artikel uit Aedes Magazine is hier te lezen/downloaden.