Verschenen in HP de Tijd icon

‘Wat te doen als alles kan?’

14 december 2014

63% van de nieuwe generatie jongeren (Grenzeloze Generatie: geboren tussen 1985 en 2000) ziet zichzelf als een goede leider. In de praktijk zou dat twee leidinggevende per werknemer opleveren… Hoe komt deze Grenzeloze Generatie zó zelfverzekerd? En hoe gaat dat aflopen? Renate van der Zee schreef er een artikel over in de oktoberuitgave van HP De Tijd.

“Het woord zelfoverschatting is niet misplaatst,” aldus Frits Spangenberg. “Een grote groep jongeren heeft tegenwoordig een nogal hoge dunk van zichzelf. Ze beschouwen het als doodnormaal om op jonge leeftijd én een goede baan én een koophuis én een leaseauto te hebben. Ze gaan ervan uit dat alles bereikbaar is.” Uit Spangenbergs onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren deze grenzeloze mentaliteit bezit. Zij zijn minder idealistisch en minder maatschappijkritisch dan eerdere jonge generaties, dit is vervangen door deelname aan de consumptiecultuur en ‘halen uit het leven wat erin zit’.

De ‘Y-generatie’, zoals de jeugdige groep ook wel wordt genoemd, had ouders die eerder vrienden dan gezagdrager waren. Jongeren kregen het idee dat alles mogelijk was in de zorgeloze jaren ’90. Daarbij was men door de mobiele telefoon en het internet altijd in contact met leeftijdsgenoten. Gesprekken aan de eettafel met ouders namen af waardoor ook empathisch vermogen minder sterk ontwikkelde. Social media speelt hierin een grote rol; er is geen discussie maar slechts een ‘afbektweet’ naar iemand waar je het niet mee eens bent. Gevolg: jongeren die een baan krijgen vatten kritiek op als een aanval op hun integriteit. “In een serieuze baan heb je niet te maken met Facebookvrienden die je liken, maar met collega’s van vlees en bloed die je tegenspreken. Deze generatie raakt door volkomen normale kritiek helemaal de weg kwijt,” zegt Frits Spangenberg.

Er is echter ook een andere kant aan deze jongeren. Naast ambitieus en zelfverzekerd zijn ze onzeker over van alles: studiekeuze, hun baan, liefdesleven, ‘de juiste wereldreis’. Succesverhalen van vrienden op social media wakkert deze onzekerheid aan wat zorgt voor rusteloosheid en psychische klachten.

Zitten we straks met een grote groep gemankeerde, verongelijkte veertigers? Volgens Spangenberg zal het wel meevallen met de Grenzeloze Generatie. “Ik denk dat ze er uiteindelijk wel komen. Deze jongeren geloven in zichzelf, zijn bovendien goed van de tongriem gesneden, hebben veel van de wereld gezien en durven veel. Ze hebben energie en werklust. Zijn vindingrijk en optimistisch. Dat is allemaal heel belangrijk, wil je iets bereiken.”

Het gehele artikel, met o.a. een ‘inside view’ op het onderwerp van de 27-jarige auteur/socioloog Koen Damhuis kunt u hier lezen/downloaden.