Van de Straat

 

‘Van de Straat!’ is een initiatief van Stichting Zwerfjongeren, Federatie Opvang en Kamers met Kansen, met ondersteuning van Skanfonds. Het project heeft als uitgangspunt het ontwikkelen van een nieuwe aanpak om dak- en thuisloze jongeren van de straat te helpen. De ruim 9000 zwerfjongeren moeten zelf werken aan hun persoonlijke toekomstplan en zelf in gesprek met instanties die hen verder kunnen helpen.

Een nieuwe aanpak is noodzakelijk omdat hulp nu versnipperd is en waardoor het niet altijd effectief is. Verantwoordelijkheden komen steeds meer bij de gemeenten te liggen (hét onderwerp van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen). Hierdoor werd gevreesd voor een afname in effectiviteit van hulp. In de periode 2013 tot 2016 wordt een pilot gestart in Groningen en Friesland.
Frits Spangenberg (Motivaction), Jan Jaap de Haan (wethouder Leiden), Mariska ter Heuw (wethouder Hengelo), Carry Roozemond (Voorzitter Ingrado) en de jongeren Eliza, Ismael, Sharon en Wesley gingen letterlijk in elkaars schoenen (en kleding) staan. Spangenberg: “Regels maken dat mensen niet meer nadenken. Regels maken dat mensen niet meer in de gaten houden waar het eigenlijk voor bedoeld is; wat goed is voor mensen.”

Op 23 april zal een werkconferentie plaatsvinden in Den Haag (Atrium), van 13:00 tot 17:00. Voor meer informatie, achtergronden en aanmelden: ‘Van de Straat!’.

In elkaars schoenen