Verschenen in Radio NPO1 icon

Stelling: “2014 wordt het jaar van de ommekeer”

24 februari 2014

Frits Spangenberg was na de jaarwisseling, vroeg in de ochtend, al aanwezig in de studio van Stand.nl. Hij liet vanuit helikopterview zijn licht schijnen op de stelling van de dag: “2014 wordt het jaar van de ommekeer”.

“We zien een aantal patronen die voorspellen waar het naartoe gaat. Als je er middenin zit, dan zie je dat niet. Maar we zijn met zijn allen minder gezags- en plichtsgetrouw, dit leidt tot burgerlijke ongehoorzaamheid. We leggen de lat hoger: we worden veeleisender. Ook vinden we onszelf belangrijker dan de groep. We worden minder empathisch; ‘selfie’ is het woord van het jaar. Ten vierde zijn we ongeduldiger. En deze veranderingen treden steeds sneller op”, aldus Spangenberg.

Om de huidige crisis echt op te lossen moeten we volgens Spangenberg anders gaan denken, leven en besturen: “Bijvoorbeeld dat mensen nu zeggen dat zij niet alles hoeven te bezitten, maar ze willen wel toegang hebben tot die mogelijkheden. Een revolutionaire verandering. Een ander voorbeeld is dat steeds meer mensen dingen zelf gaan doen. Dat wilden ze graag maar lang ‘kon en mocht’ dat niet omdat we als systeem alles hadden geoutsourced. Dit is de participatiesamenleving waarover wordt gesproken.”

Als programmamaker Jurgen van den Berg vraagt wat in 2014 een belangrijk thema zal zijn, geeft Frits aan: “Ik hoop dat we heel veel initiatief terugbrengen bij de burger, dus bij diverse groepen; omdat mensen het zelf heel goed weten. Geld helpt maar het snoeien in bureaucratische regels werkt nog veel beter. In feite hebben we werk genoeg voor al die ouderen en jongeren.”

Tot slot reageren luisteraars op de stelling en het gesprek, waarna Spangenberg zijn wens voor 2014 uitspreekt: “Afstand doen van verworven rechten. Onze grootste handicap is dat we heel vaak vinden dat we ergens recht op hebben. Als we bereid zijn bij te dragen aan groei en ontwikkeling, gaat het met Nederland ook snel beter. Dan hoeven we ook niet meer zoveel te klagen. De lat hoog leggen mag”.

Het gesprek is in zijn geheel te beluisteren door te klikken op onderstaande banner. Het item met Spangenberg begint na 2 uur en 21 minuten en duurt 11 minuten.