Verschenen in BNR Radio icon

De kloof tussen flexibele arbeid en het vaste contract moet verkleind worden

10 oktober 2013

De kloof tussen flexibele arbeid en het vaste contract moet verkleind worden. Dat is de conclusie van de BNR ontbijt-sessie De Nieuwe Onderneming waar Frits Spangenberg 25 september aan deelnam. De Nieuwe Onderneming is een serie seminars, geïnitieerd door BNR en mede mogelijk gemaakt door Yacht, over ondernemen in de toekomst. Deze bijeenkomst onder leiding van Petra Grijzen stond in het teken van de arbeidsovereenkomst van de toekomst.

Volgens Frits Spangenberg moeten nieuwe arbeidscontracten worden gehanteerd om in te spelen op de economische realiteit: “Het Nederlandse bedrijfsleven moet zich in het kader van internationale concurrentie flexibel opstellen. Het is dus van belang dat je de juiste mensen op het juiste moment binnen hebt.” In dat kader is logisch dat het vaste contract wordt afgeschaft. “Het mag dan wel emotioneel prettig zijn om een vast contract te hebben, rationeel is het natuurlijk een aflopende zaak.” Volgens Spangenberg geldt dit vooral voor kennisintensieve dienstverleners.

Na het seminar werd het ‘arbeidscontract van de toekomst’ aangeboden aan Robbert Coenmans (voorzitter FNV Jong), Esther Raats-Coster (voorzitter PZO) en Hans Biesheuvel (voorzitter van Ondernemend Nederland).

Voor een uitgebreid verslag van het ontbijtdebat kunt u hier terecht. Ook heeft u de mogelijkheid verslagen, ondersteund door video’s en podcasts, van eerdere edities van ‘De Nieuwe Onderneming’ te bekijken.

Direct ‘De Nieuwe Onderneming: het contract van de toekomst’ terugluisteren of downloaden?
Deel 1 (25:42): ‘Het vaste contract moet op de schop’. Met Esther Raats Coster, Emilie Ten Bokkel Huinink en Frits Spangenberg.
Deel 2 (25:18): ‘Werknemers moet je verplichten zich te blijven ontwikkelen’. Met Hans Biesheuvel, Onno van de Weteringh en Robbert Coenmans.

Spangenberg in debat BNR